(2)

Bare kald mig chef: General i krig for fred

lydbog & e-bog


Manden med stjernerne taler ud om storpolitik, vejsidebomber og døde soldater efter 43 år i Forsvaret.

Normalt undgår kolonnen at køre samme rute tilbage, fordi det er for farligt. Men herude i Malis ørken er der kun én mulig vej. Michael Lollesgaard er chef for FN’s 11.000 styrker i det afrikanske land, og han har lige talt med store bogstaver overfor en militsleder. Nu kommer modsvaret.

”Fra min plads i en pansret Toyota SUV midt i kolonnen hører jeg et kæmpe brag. Jeg tror helt bestemt, at bomben skyldes, at jeg er med,” fortæller han om vejsidebomben, der sårede tre i den forreste pansrede mandskabsvogn.

Som chef for fredsbevarende styrker manøvrerer Michael Lollesgaard i områder med krig, terror, undertrykkelse og utryghed. Han taler i FN’s Sikkerhedsråd, men også med unge maliere, der i desperation søger mod terrormilitser eller på flugt.

Den danske general har også været udsendt i kamp for fred i Yemen og senest i Irak, hvor han havde ansvaret for NATO’s mission. Han bar tre stjerner og titlen var generalløjtnant. Men Michael Lollesgaard har altid sagt til sine soldater: BARE KALD MIG CHEF.