(0)

Revisoren

e-bog


Borgmesteren og hans embedsmænd er vant til at kunne styre deres stakkels lille provinsby med slingrende og uretfærdig hånd, mens de rager så meget som muligt til sig af kommunekassen og bryder de love og regler, der ikke lige passer dem. Da de en dag får nys om, at staten har sendt en mand inkognito for at tjekke, om der er orden i sagerne, går de helt i panik. Da de finder ud af, at der har boet en fremmed herre fra Sankt Petersborg på kroen i en hel uge, går de straks ud fra, at det er ham, der skal undersøge dem, og nu sætter de gang i en masse vilde tiltag for at lede den stakkels mand på vildspor.

"Revisoren" er en vanvittig satire over det korrupte russiske samfund og de grådige idioter, der delte kagen mellem sig i 1830’erne. Bogen blev oprindeligt udgivet på dansk i 1927.

Nikolaj Gogol (1809-1952) var en russisk forfatter af ukrainsk oprindelse. Han rejste som 19-årig fra en ukrainsk provinsby til Sankt Petersborg og indledte sin forfatterkarriere med en udpræget fiasko i form af et Byron-inspireret digt. Efter denne oplevelse vendte Gogol i stedet opmærksomheden mod noveller, og det var denne genre, der gav ham sit gennembrud. I 1831-32 udgav han novellerne "Aftener på en gård nær Dikanka", som blev oversat til dansk og udgivet i 1857. Herefter udgav Gogol både essays, noveller og fortællinger, men der skulle gå ti år, før han i 1942 udgav romanen "Døde sjæle", der skulle blive hans hovedværk. Gogol er desuden kendt for at have inspireret forfattere såsom blandt andet Dostojevskij og Bulgakov.