(61)

Rejseholdets historie - Begyndelsen (1:6)

lydbog


Rejseholdet var oprindeligt en enhed af efterforskere, der skulle hjælpe politikredsene med opklaring af gårdbrande, men hurtigt blev afdelingen kendt i offentligheden som en eliteenhed, man satte ind, når det lokale politi stod over for særligt vanskelige drabssager.

Rejseholdets første store drabssag var mordet på den 22-årige Marie Sørensen, der fandt sted i Hjortshøj uden for Aarhus i 1902. Her blev Rejseholdet sat ind efter stor kritik af det lokale politiarbejde, som mange mente var behæftet med fejl.

Hele forløbet har flere paralleller til sagen om den 17-årige Emilie Meng, der i 2016 forsvandt efter en bytur og senere blev fundet dræbt. Her har det lokale politi også fået kritik for efterforskningen, og en udløber af sagen er, at der i det nye politiforlig nu er afsat penge til at oprette et nyt rejsehold af drabsefterforskere.

I dette afsnit undersøger vi, hvad der gik forud for oprettelsen af Rejseholdet i 1927 og hvordan afdelingen udviklede sig frem til 2. verdenskrig.

Rejseholdets Historie er en ny podcast-serie, der fortæller historien om det legendariske Rejsehold, der blev grundlagt i 1927 og nedlagt i 2002.

Afdelingen blev oprindelig grundlagt som en rejsende enhed, der skulle hjælpe det lokale politi med at opklare de mange gårdbrande, der hærgede i provinsen.

Det første rejsehold, der bestod af en leder og otte mand, nøjedes dog ikke med at efterforske gårdbrande. Hurtigt blev de kendt i offentligheden som et elitekorps, man satte ind, når de lokale politikredse stod over for komplicerede drabssager.

Løbende fik afdelingen nye opgaver, efterhånden som nye kriminalitetsformer kom til. I 1960erne kom der fokus på økonomisk kriminalitet og da narkoen – og den medfølgende narkokriminalitet – kom til landet i 70erne og 80erne, blev narko-efterforskningen afdelingens mest krævende og ressourcetunge afdeling.

I podcast-serien kan du møde tidligere efterforskere, der fortæller historien om en legendarisk afdeling i dansk politi.

Serien er produceret af MoxStory og Frederik Strand.

Studievært: Julie Giese

Reporter: Steffen Walton

Medvirkende: Frederik Strand og Per Kanding, Peter Skaarup


Fortæller: Frederik Strand
Varighed: