(29)

Et år med Britta Nielsen: Øjenvidneberetning fra en møgsag

lydbog & e-bog


Britta Nielsen, en betroet medarbejder i Socialstyrelsen, blev i 2018 landskendt for at overføre næsten 121 mio. kr. til sig selv af de satspuljemidler, Folketinget har afsat til samfundets mest udsatte borgere. Svindlen foregik gennem 25 år, men ingen kolleger eller chefer anede uråd. Og ingen savnede de penge, som forsvandt.

Emil Herskind var afdelingschef i Socialministeriet og fik ansvaret for at håndtere sagen. Det var ham, der skulle afdække sagens omfang og få socialministeren helskindet gennem forløbet. Til at hjælpe sig havde han konsulent og selv tidligere embedsmand Arne Hauge Jensen. De to giver i denne bog et unikt indblik i møgsagen; fra den første mistanke opstår, til de opdager svindlens enorme omfang, og til de efter et år kan konstatere, at sagen er opklaret, og at ingen andre end Britta Nielsen kunne anklages for svindlen.

Ministeren, medierne og den menige dansker presser imidlertid på for at placere et ansvar. ”Hvem har gjort det muligt, at en medarbejder bare kan stikke statens penge i lommen?” ”Den ansvarlige skal straffes.” Dette pres forplanter sig blandt de involverede embedsmænd. Hverdagen bliver til alles kamp mod alle. Ingen ved, hvem der er ven eller fjende. Embedsmænd, der er kendt for dyder som faglighed, sandhed, samarbejde, ansvarlighed og ærlighed, får pludselig en helt anden adfærd, af skræk for at få ansvaret for sagen.

De to forfattere bringer os helt ind i embedsmandsystemets centrum og viser, hvad der sker, når det rammes af en møgsag.


Fortæller: Morten Rønnelund
Varighed:

3.7

29 vurderinger

Kirsten

11.6.2023

God fortælling om arbejdet med at opspore Britta Nielsen og i jagten på, at finde en ansvarlig, som kan klandres for at det var muligt at svindle i så mange år.

Jeanette

25.5.2022

Rigtig møgsag. Rigtig godt beskrevet. Sikke. En hård tid det har været for efterforskningen.

Per

9.5.2022

Får indsigt i det arbejde der ligger bag undersøgelsen.