(0)

Betragtninger over de nye kvindestudiers baggrund, indhold og perspektiv

e-bog


"I løbet af 1970’erne er der i de fleste vestlige lande skudt en række nye forsknings- og undervisningsdiscipliner op, der ofte samles under betegnelser som kvindeforskning, kvindestudier, feminologi m.v. Særlig i USA har sådanne kvindestudier vundet frem men også i mange europæiske lande, herunder Danmark, kan der spores en sådan udvikling."

I sin artikel fra 1974 tager Drude Dahlerup pulsen på det nye forskningsfelt, som hun selv har spillet en stor rolle i lige siden dets fremkomst. Kvindestudier, feminisme og kvindeforskning er blot nogle af de udtryk, man har brugt om studiet af kvinders vilkår og rettigheder. Drude Dahlerups artikel beskriver de mange nye kvindestudier og baggrunden for deres fremkomst i starten af 1970’erne i Europa og USA.

Drude Dahlerup (f. 1945) er dansk kvinde- og samfundsforsker og professor i statskundskab tilknyttet Stockholm Universitet og RUC. I 1970 var hun med til at starte Rødstrømpebevægelsen i Danmark som en del af den nye internationale kvindebevægelse og har lige siden kæmpet for kvinders rettigheder i både Danmark og i udlandet.

I 1990’erne markerede Drude Dahlerup sig i kampen mod EU og var i 1992 med til at stifte JuniBevægelsen, som blev en af de ledende EU-kritiske bevægelser.

Drude Dahlerup var med til at udvikle den nye kvindeforskning, i dag kønsforskning, i Danmark, i Norden og internationalt, og hun har været leder af Center for kvinde- og kønsstudier ved Aarhus Universitet samt medlem af bestyrelsen for KVINFO.